ТРИ ЧУВАРА БАЊИЦЕ

Нема клуба у Супер лиги Србије који може да се похвали оним чиме може Рад, а то је да су сва три чувара мреже садашње сениорске екипе прошли Радову омладинску школу. У питању су Душан Марковић, Данијел Мићановић и Стојан Лековић.


Кроз историју дугу скоро 62 године на Бањици су голмански пут градили многи. Најпознатији међу њима у богатој историји били су свакако: Радача, Савић, Шево, Цицовић, Голубовић, Јоргачевић….. Што се тиче млађих генерација Радових чувара мреже то су: Даниловић, Јовановић, Борјан, Радуновић….Готово да нема периода, а да у некој од националних селекција Рад на голу није имао свог представника. То је управо оно што карактерише Бањицу да одржава препознатљивост на фудбалској сцени.


Први чувар мреже грађевинара већ неколико сезона је млади Душан Марковић. Рођен је 1998. године, а на Бањицу је стигао пре 8 година у селекцију млађих кадета. Први тренер био му је Жељко Миковић, а Марковића је након пружених добрих партија за свој узраст, тадашњи тренер Милија Жижић прикључио и старијој генерацији. По доласку у први тим Марковић је за учитеља имао Милана Стојковића. Наш Дуле је тренутно један од голмана и у репрезентацији Србије У-21.


-Недељу дана рада у Анталији је иза нас. Радимо добро, а влада позитивна атмосфера, а то много значи. Нови тренер Владимир Мићовић, задужен је за нас голмане. Брзо и лако смо се уклопили, а он нам свакодневно на све начине преноси своја искуства из голманских дана. Нама то доста значи. Комуникација је сјајна, а додатна олакшица како за њега тако и за нас је та што се ми голмани између себе познајемо доста дуго, а разлика у годинама је по годину, две дана. Стварно свим срцем прижељкујем добре партије на пролеће и да коначно не морамо до последњег кола да размишљамо о опстанку. Раду је место у овом рангу такмичења – јасно поручује Марковић свима онима који не мисле тако.


Двадесетједногодишњи Данијел Мићановић други је Радов голман.


-На позив Срђана Стојичевског пре 5 година прикључио сам се млађим кадетима Рада, а у клуб сам дошао из Земуна. Био сам члан репрезентације Србије У-17, У-18 и У-19. Радујем се што браним боје Рада 5 година уназад, а прилика се указала да сада будем други голман у првом тиму. Прошле године провео сам 6 месеци у Звездари као позајмљен играч и то ми је доста значило. Бранио сам константно и стекао одређено искуство. Са својим колегама имам одличан однос, рад са новим тренером ми се допада. Преостаје ми да вредно радим на себи и тренирам, а верујем да ће као награда за све до сада стићи кад тад-рекао је Мићановић.


Најмлађи међу голманима, али са најдужим стажом у дресу „грађевинара“ је Стојан Лековић. Овај осамнаестогодишњак део Рада је већ 10 година.


-Од малих ногу пратим Рад и идем на утакмице. Прошао сам све селекције у клубу, од школе фудбала па ето сада до сениорске екипе.

Ја на Рад не гледам само на клуб у ком сам научио своје прве фудбалске кораке, већ на колектив који ми је свих ових година помогао да израстем као човек. Јер Рад децу не учи само фудбалу. Наравно да је моја жеља од првог дана када сам дошао на Бањицу иста, а то је да дебитујем у Супер лиги за свој клуб. Рад уз тренера Владу улива нам додатну и неопходну сигурност како бисмо постали што бољи голмани-објаснио је Лековић.


© ФК РАД Београд 2019