Фудбалери Рада водили са 2:0, а онда уз сопствене грешке и обилату судијску помоћ, Раднички преокретом стигао до победе 3:2 (0:0).

ФК Рад: Дејановић, Младеновић (од 79. Ризнић), Лутовац, Танасијевић, Мијаиловић, Вицо, Милошев, Зоњић, Петровић, Стојановић (од 76. Маринковић), Лукић.

ФК Раднички: Живковић, Томић (од 88. Мијаиловић), Славиша Стојановић (од 55. Јовановић), Мркић, Арсић, Петровић, Павков, Симуновић (од 76. Саша Стојановић), Нома Риота, Станковић, Миладиновић.

Фудбалери Рада поражени су на свом терену у 20. колу Суперлиге од Радничког из Ниша са 2:3. Прво полувреме завршено је без голова, а домаћин је одлично почео друго и после 11 минута водио са 2:0, головима Лутовца у 50. и Милошева у 56. минуту. 

Раднички је након убедљивог вођства Рада успео да консолидује редове и да захваљујући грешкама „грађевинара“, а уз обилату помоћ судијске четворке преокрене резултат у своју корист и победи. Након незанимљивих првих пола сата игре где су Нишлије имале лагану теренску иницијативу и где није било ниједног директног ударца у оквир гола од стране обе екипе, у 33. минуту прва организованија акција, прва спорна ситуација, наговештај у коме ће правцу меч кренути и које су намере судијске четворке. На убацивање са леве стране, голман Дејановић је истрчао на петерац да ухвати лопту и када му је она била у рукама, натрчао је Лазар Арсић и грубо га одгурнуо у дуелу, судија уместо да свира прекршај над голманом Рада даје знак да се игра настави што је искористио Павков да упути лопту у празну мрежу, а онда је Дејановић као из земље изникао и успео да сачува своју мрежу. Протествовали су фудбалери Рада због прекршаја, али је судија Васић само одмахнуо руком и показао да се игра настави.

Минут касније Милошев је упутио први ударац у оквир гола, али недовољно јако да би савладао голмана Живковића. Узвратио је Мркић два минута касније, међутим Дејановић је са лакоћом зауставио његов ударац. И то је, буквално, било све у првих 45 минута.

Голеаду у другом полувремену најавио је Александар Лутовац у 50. минуту. Младеновић је пробио по десној страни, потом центрирао десном, слабијом ногом, лопта је добила неку чудну путању, Живковић је на тренутак успео да је извади из самих рашљи, при чему је успео да спаси мрежу само на тренутак, јер је на одбитак натрчао млади репрезентативац Србије и закуцао лопту у мрежу.

Само шест минута касније сјајна или боље речено билијарски прецизна акција у интерпретацији Лукића, Младеновића и Милошева завршена је поготком центарфора Рада за 2:0. У том тренутку је мало ко на стадиону могао да претпостави шта ће се десити до краја меча.

У 59. минуту још једна школска акција „небеско – плавих“ у којој су учествовали Лутовац, Младеновић и Милошев заустављена је одличном одбраном голмана Живковића.

После убедљивог вођства домаћина, Раднички је постепено успео да консолидује сопствене редове, а преокрет је најавио Нома Риота у 66. минуту. После пробоја по левој страни Томић је одлично центрирао у шеснаестерац „небеско – плавих“, остала је успавана одбрана домаћина, што је искористио јапански фудбалер да снажним ударцем главом смести лопту у небрањени део мреже. 

У 70. минуту још једна спорна ситуација. Лукић је лепо проиграо Лутовца овај се стуштио ка ивици шеснаестерца Радничког, истрчао је голман Живковић на 17 метара од свог гола и бруталним стартом „покосио“ младог репрезентативца Србије, при чему је овај успео да га претходно лобује и притом заврши на земљи, а лопту је на њеном путу ка празној мрежи неко од одбрамбених играча Нишлија успео да заустави и избаци у поље. Прекршај голмана Живковића као последњег играча одбране над Лутовцем не само да је за црвени картон него за затвор, али Васић тако није мислио већ је досудио слободан ударац у корист Рада са ивице казненог простора и посегнуо за картонима, међу којима није било онога црвеног за Живковића. Казнени ударац са 16 метара одлично је извео Мијаиловић, али је Живковић пожртвованом парадом сачувао своју мрежу.

У 76. минуту Марко Стојановић је имао прилику да из контре коју је повукао од своје половине терена, надмудри Живковића, али га је пред шеснаестерцем оштро фаулирао Петровић који је био задњи играч одбране Радничког, па је млади везиста Рада након овог дуела остао да лежи на трави, да би након интервенције медицинске екипе морао да напусти терен. Уместо њега у игру је ушао Маринковић. Напоменимо да у овом случају арбитар Васић није досудио ни прекршај, а о црвеном картону да ни не размишљамо.

Само пет минута делило је фудбалере Рада до тријумфа. А, онда…

Играо се 85. минут када је Лазар Арсић извео слободан ударац са 35 метара, при чему је везиста Радничког хтео да убаци лопту у казнени простор била је то класична „балонка“, али је лопта на крају, на запрепашћење свих, завршила у мрежи уз обилату помоћ голмана Дејановића (2:2).

Само минут касније опет спорна ситуација из које је проистекао победоносни гол Нишлија. У покушају да умири лопту и организује акцију свог тима „резервиста“ Саша Стојановић се послужио руком, видљиво из авиона (у близини места догађаја присутни главни судија, његов први помоћник и четврти судија, а све се дешавало непосредно пред очима делегата), тражили су играчи Рада играње руком, Васић је дозволио да се игра настави, лопта је стигла до Саше Јовановића који је са леве стране упутио центаршут у срце шесанестерца Рада, натрчао је Арсић и спровео лопту у мрежу. Узалудни су били протести „грађевинара“, Васић је показао на центар, при чему је искључио шефа стручног штаба Рада Слађана Николића због приговора и уласка у терен.

Уз наведене спорне ситуације додајмо и то да су прекиди и измене у другом делу меча трајали минимум седам минута, а четврти судија је показао да надокнада траје три минута.

У пресуђивању прекршаја Васић је имао неуједначен критеријум, а у додели картона да и не говоримо (пет фудбалерима Рада). Руководство „грађевинара“, фудбалери и навијачи су огорчени на пристрасност судије Васића и нико не жели да се јавно огласи, али сви апелују на медије да само истину пласирају у јавност и ништа друго.

Треба одати захвалност руководству клуба које је успешно организовало акцију чишћења терена који је дан пре утакмице био прекривен снегом, а за време одигравања утакмице био је у одличном стању. Тако су се „грађевинари“ успешно одбранили од природних непогода, а за ове друге нису имали решење.

ФОТО ГАЛЕРИЈА ФОТО Пеђа Милосављевић (www.starsportphoto.com)

Од игралишта до стадиона са Краљевом трибином...

Конструкција да се дође до свог стадиона у то време била је сложена, било је потребно:

- Да ФК РАД за своје потребе добије објекат Краљеве трибине у Црнотравској бб, коју ће реновирати, са око 6,5 хектара земље на коме ће изградити главно и помоћна игралишта, с тим да главни терен има атлетску стазу и друге елементе за атлетска такмичења, која би Град користио за повремене потребе атлетских митинга...

Прочитајте више

Контакт

ФК РАД Београд
Црнотравска бб, 11000 Београд, Србија
+ 381 11 3671 267 факс + 381 3672 110
Омладинска школа
Црнотравска бб, 11 000 Београд, Србија
+ 381 11 3699 811 факс + 381 3699 812

Најновије

10
окт2018

Тричковић: Узор ми ј...

Млади фудбалер Рада истакао је да му је за брже напредовање у каријери неопходно искуство у сениорск...

20
сеп2018

Младеновић: Нисмо за...

Реч најбољег

15
сеп2018

Шипчић исписао трију...

Грађвинари у надокнади времена савладали Динамо

14
сеп2018

У Барајеву стасавају...

Грађевинари формирали своју секцију на ободу Београда