ГРАЂЕВИНАРИ НА ЗАВИДНОМ НИВОУ

ФИЗИЧКЕ СПРЕМЕ

У истом дану два испита. У суботу, 6. јула Рад ће у преподневним часовиама ( 10 ) одиграти контролну утакмицу против Златибора, а у поподневним сатима одмериће снаге са суботичким Спартаком ( 18) . Према речима шефа струке Богдана Корака постава која буде играла против Спартак имаће највеће изгледе да буде стартна у Суботици, док ће против Златибора играти друга постава.


Корак је око себе окупио тим од поверења, а једна од важних карика тог чврстог ланца је кондициони тренер грађевинара Урош Шуљагић. Фудбалери небеско – плавих раде у потпуном миру на Златибору, а утиске досадашњег рада у изјави за клупски сајт сумира кондициони тренер Урош Шуљагић и истиче да је екипа на завидном нивоу физичке спреме у овом тренутку.


-Припреме протичу по плану. Ради се добро и веома сам задовољан. Имамо напорне тренинге, скоро без паузе, играчи су константно у дозираном напору. Играчи су дошли на почетак припрема у јако добром стању, то су показали и тестови, па смо могли себи да приуштимо висок режим тренинга. Максимално су испоштовали договор, у паузи су извршили постављене задатке, те није било проблема да без потешкоћа кренемо у тренажни процес. У првом делу припрема које смо обавили на Бањици, акценат смо ставили на физичку снагу и ниску аеробну издржљивост. Овде на Златибору радимо на високој аеробној издржљивости, с тим што додатно радимо на анаеробној издржљивости и тактичким сегментима. Оно што је најважније да су нас повреде заобишле, што довољно говори како радимо и да смо на добром путу – у даху рапортира Шуљагић.


Он уједно описује типичан радни дан на Златибору.


-У суштини радимо два тренинга дневно. Преподневни тренинг је слабијег интезитета и у њега убацујемо елементе који су увод у поподневни . Доста времена посвећујемо опоравку и одмору.. На поподневном тренингу радимо зависно од његовог циља, на кондицији,снази или тактици…То нам даје простора да сваки тренинг искористимо на најбољи могући начин.


Иза фудбалера Рада су четири недеље припрема, а Шуљагић процењује ниво физичке спреме екипе.


-Одприлике смо стигли до оног нивоа који смо и планиралии. Ако бих се процентуално изразио онда смо ту негде око 70 одсто физичке спремности. Налазимо се на завидном степену физичке спремности у овом тренутку. Дакле све иде по плану.


Грађевинари су близу оптималне физичке спремности, а кондициони тренер открива како до исте стићи.


-Овде смо базирали тренинге високог аеробног и анаербног интезитета и то све кроз тренинге са лоптом, а по повратку у Београд постепено ћемо спуштати ритам и углавном ће акценат бити на тактичким сегментима и максималном уигравању екипе, тако да ћемо стићи до оптималне физичке спремности и максимално спремни дочекати почетак нове фудбалске сезоне…У међувремену у Београду ћемо опет урадити тестове и видети ко је и колико напредовао кроз ових шест припремних недеља.


На првом тестирању урађеном у Београду, пре почетка припрема, најбоље резултате показали су Тричковић и Парађина, а Шуљагић одокативно процењује „физички напредак“.


-Највише су напредовали Вања Илић, Бранко Ризнић и Вељко Трифуновић, мада их и остали прате у стопу. Од условно старијих играча завидан ниво форме показују Борко Веселиновић, Милош Трифуновић, капитен Бранислав Јовановић и Филип Касалица. У осталом сви су ту негде, а тестови ће све показати – закључио је Шуљагић.


© ФК РАД Београд 2019