Бањица – фабрика талената!

Синоним за Рад је његова Омладинска школа! Наш клуб је одувек имао императив и тежио да оправда своје име – Рад. Наша школа је временом стекла репутацију и препознатљивост као једна од најбољих фудбалских академија за правилан спортски и ментални развој младих фудбалера.


Рад је током целог свог постојања гајио такву клупску политику да се великим делом ослањао на свој омладински погон. Шансу да заиграју у првом тиму док су били омладинци, добили су многи играчи који су временом постали носиоци тима, а велики број њих и репрезентативци.


Квалитет једног спортског колектива не огледа се само освојеним бодовима и угледом у локалној средини, већ правом мером развоја сопственог система. Дугогодишње и упорно улагање, пре свега у млађим категоријама, једини је сигуран пут да ће нешто трајати, а траг бити праћен. Радова школа је увек била међу најбољима у земљи, а од доласка Мијовића она функционише фантастично.


О успесима младих грађевинара и битности рада с најмлађим фудбалерима за клупски сајт говори Жељко Мијовић, директор Омладинске школе ФК Рад. Уз јутарњу кафицу и прелиставање дневне штампе разговор је потекао спонтано. Поглед је пао на извештај управо завршене омладинске и кадетске лиге Србије и логично питање за директора Омладинске школе било је да оцени учинак својих ученика.


-У принципу, задовољан сам постигнутим резултатима млађих категорија у такмичарској сезони 2018/19, мада увек може и боље. Свестан сам да је наша омладинска школа још далеко од онога што желим да буде. Ово је нешто што је тренутно, надам се да је успутна станица ономе чему као директор тежим. Мени је много драже што у првом тиму имамо окосницу фудбалера на које се озбиљно рачуна и рачунаће се у будућности. Рад јесте велики клуб који увек треба да иде на резултат, али резултат сам по себи у омладинским категоријама није приоритет, него школовање играча за први тим . Лепо је што су омладинци и кадети шести на табели, млађи омладинци и млађи кадети воде борбу за друго место, пионири и петлићи су у самом врху табеле, мада може и боље. Лепо је и то што побеђујемо на многим турнирима где смо радо виђени гости, али битније је направити играча.Без обзира на значај резултата, он ништа не вреди ако се не направе играчи за први тим. Питајте било кога и неће знати да вам каже ко је пре пет – шест година био шампион у омладинцима и кадетима. Али, сви памте које играче је омладинска школа избацила у први тим. Те освојене титуле су битне првенствено за медије и ширу масу људи, али по мени у неком битном смислу не значе много, управо из свега горе наведеног. – у даху је оценио Мијовић.


Човек који је један од најзаслужнијих за успешан рад на далеко чувене „фабрике“ фудбалских талената на Бањици открива како је радити са најмлађим категоријма фудбалера.


-Велика је срећа радити са децом, гајити у младим људима љубав и праве вредности, али, тежак је то посао, рекло би се – рударски. Много лавиринта, скретница, кривина вреба на сваком кораку. Зато, тананост приступу, али пре свега стручност кад је реч о раду с млађим категоријама не сме да изостане. О томе много водимо рачуна. Деца су различита, а све њих треба саставити у једну целину. Са својим сарадницима не разговарам као њихов директор, већ друг, желећи да сви заједно, увек пронађемо најбоље решење за децу с којом радим. Моји сарадници су схватили да смо ми омладинска школа, и сам назив „школа“ говори да децу морамо много тога да научимо, пре свега да их уведемо у систем рада, како би дете знало од малих ногу шта је то Рад, да може да истрпи притисак величине клуба, да усвоји начин на који тај клуб ради, да једног дана носи дрес првог тима и да од њих направимо не само фудбалера, већ доброг и поштеног човека .Свесни смо да је тренажни процес и развој младих играча жива материја и да се мења из дана у дан. Свакодневно анализирамо како тренинге тако и утакмице. Настојимо да сваким даном деца све више напредују. Индивидуално се бавимо развојем играча и то је оно што је најбитније за нас. Просто је немогуће да читава екипа из омладинског погона пређе у први тим. Али, ми стварамо такву атмосферу како би они најталентованији, они са најјачим карактером, најспособнији, били што спремнији да одговоре задацима првог тима. – истакао је Мијовић


За унапређење спортске инфраструктуре клуб је издвојио значајна средства, али на томе се неће стати.


-Доста позитивних ствари је одрађено, а биће их још. Што се тиче Омладинске школе чека нас завршетак зграде у којој ће наша деца имати угодан кутак, по могућности треба „освежити“ терен са вештачком подлогом. У перспективи планирамо и осветљење поред „вештака“, како би продужили сатницу тренинга. Оно што је најбитније је да имамо подршку руководства клуба. – каже директор Радове омладинске школе.


На Бањици бисери ничу као печурке после кише, али Мијовић не жели да издваја појединце.


-Има, има, да не набрајам. Бањица је фабрика талената. Не бих никога да именујем јер би то било непоштено према другима. Потенцијал наше деце је огроман, треба их пратити и посматрати не само њихов фудбалски, већ и људски карактер, карактерни капацитет.


Одласком младих фудбалера, српски фудбал трпи озбиљан удар, а децу је немогуће задржати.


-Да! Сад је богатсво сачувати их макар до 21 године. Због лоше финасијске ситуације у земљи клубови су приморани на продају младе играче, јер то је једини извор прихода, бар кад је реч о нама.


Што се тиче деце у млађим категоријама, е ту је богами велики проблем. Тешко их је сачувати, али боримо се колико можемо. Ловци на таленте чим виде талентовано дете, не бирају средства да до њега дођу. Ми као клуб једноставно немамо начина како да га задржимо. Има деце која желе да се докажу овде, да оставе траг, да помогну клубу, а има и оних који зарад неке мале привилегије напуштају Бањицу. Управо сам решио да окупим сву децу и да их подсетим кроз једну озбиљну анализу коју сам припремио шта се догодило са скоро 90 одсто момака који су прерано отишли из клуба. Да чују где су данас, и какве су им каријере, да нису журили и олако наседали на разноразне приче, ја Вам гарантујем да би њихове каријере биле неупоредиво боље. А тек шта је са оним који су тотално потонули. Па, нека добро размисле!- упозорава Жељко.


Сарадња са стучним штабом првог тима је, истакао је Мијовић, на одличном нивоу, а подршка стиже и од тренера Богдана Корака.


-Сарадња је одлична, али то је нешто на чему ћемо још радити. Деца која докажу квалитет биће максимално испоштована, то подвлачим. Не говорим то случајно јер тренер првог тима Богдан Корак воли рад са младим фудбалерима и он је спреман да максимално испоштује младог и талентованог фудбалера. Има играча који могу да буду перспектива клуба, неки су то већ показали у првом тиму. Јавност, међутим, мора да схвати да млад играч не може да преузме толику одговорност у сезони која је можда и најважнија за даљи пут којим ће клуб ићи. Не сме се тој деци давати превелика важност, јер могу да се изгубе преко ноћи. Стварање играча је један дуг процес да би се направио озбиљан резултат, а ми смо склони да преко ноћи створимо играча, али га исто тако и брзо уништимо. На младим играчима је да својим играма и залагајем препоруче себе, а на тренеру првог тима је да одлучи у ком тренутку ће некога позвати. Богдан Корак је мајстор за то.


© ФК РАД Београд 2019